CO TRZEBA PRZYGOTOWAĆ:
- Laptop z dostępem do Internetu i podłączony do projektora / tablicy multimedialnej oraz głośniki.
- Załączniki wydrukowane dla każdego ucznia.
Cele dydaktyczne:
Uczennica / Uczeń:
- posługuje się menu w restauracji; rozróżnia dania stanowiące przystawki, dania główne, zupy i napoje,
- formułuje zamówienie w restauracji lub kawiarni, używa określonych pytań zadawanych przez kelnerkę / kelnera, potrafi się do nich ustosunkować,
- wyjaśnia, jak powinno wyglądać prawidłowe nakrycie stołu,
- wyjaśnia, jak komunikować się z kelnerem niewerbalnie,
- nazywa różne sposoby przygotowania kawy oraz dobiera odpowiednią filiżankę,
- nazywa różne rodzaje herbaty i naczynia do ich przygotowania.
Cele wychowawcze:
Uczennica / Uczeń:
- rozwija umiejętność komunikowania się,
- zyskuje pewność w sytuacjach społecznych,
- dokonuje wglądu w proces uczenia się.
Metody:
praca indywidualna i grupowa, drama, metoda aktywizująca.
Środki dydaktyczne:
karty pracy, prezentacja genial.ly, sketchnotka, wierszyk, filmiki.
Linki do środków dydaktycznych po prawej stronie
ETAPY:
PLIKI DO POBRANIA:
Załącznik 1 – gdzie to zamówimy
Załącznik 2.1 – Menu (karta – przystawki, zupy)
Załącznik 2.2 – Menu (karta – dania główne, desery)
Załącznik 2.3 – Menu (lista dań)
Załącznik 3a – scenka sytuacyjna 1
Załącznik 3b – scenka sytuacyjna 2
Załącznik 3c – scenka sytuacyjna 3
Załącznik 4 – filiżanki do herbaty
Załącznik 4 – filiżanki do kawy
Załącznik 4a – nakrycie stołu (film)
Załącznik 4a – nakrycie stołu (zdjęcie)