Podsumowanie.
Nauczyciel czyta uczniom wierszyk stanowiący podsumowanie do zajęć – ZAŁĄCZNIK 5 – wierszyk tematyczny:
W restauracji Czy ktoś mieszka w małym mieście, czy w aglomeracji, wiedzieć musi, jak zachować ma się w restauracji. I czy zwykłym jest Kowalskim, czy też milionerem, powinien potrafić grzecznie rozmawiać z kelnerem. A każdego do jedzenia na pewno zachęci, jeśli kelner wszystkie dania wyliczy z pamięci. Proponuje przystawki, dania główne, desery, a my dzisiaj przyszliśmy zamówić burgery! Kelner sprawny, burgery błyskawicznie przynosi, superpraca, aż o wysoki napiwek się prosi! A my za to się chwalimy – poznaliśmy w szkole wiele zasad dobrego zachowania przy stole. Najpierw myjemy ręce, gościom życzymy smacznego, w trakcie nie napełniamy zbytnio talerza swojego. W prawej ręce nóż, a w lewej widelec trzymamy, mniej a częściej na talerz potrawy nakładamy. Jemy też bez mlaskania, siorbania, bekania, potraw obwąchiwania i bez wybrzydzania. Po posiłku serwetką wycieramy palce i usta, talerz nasz już pusty jest i szklanka też pusta. I na koniec, nawet jeśli nie wszystko mi smakuje, za przygotowanie posiłku serdecznie dziękuję!