Podsumowanie.
Nauczyciel czyta uczniom wierszyk stanowiący podsumowanie do zajęć – ZAŁĄCZNIK 5 – wierszyk tematyczny:
W restauracji Czy ktoś mieszka w małym mieście, czy w aglomeracji, wiedzieć musi, jak zachować ma się w restauracji. I czy zwykłym jest Kowalskim, czy też milionerem, powinien potrafić grzecznie rozmawiać z kelnerem. A każdego do jedzenia na pewno zachęci, jeśli kelner wszystkie dania wyliczy z pamięci. Proponuje przystawki, dania główne, desery, a my dzisiaj przyszliśmy zamówić burgery! Kelner sprawny, burgery błyskawicznie przynosi, superpraca, aż o wysoki napiwek się prosi! A my za to się chwalimy – poznaliśmy w szkole wiele zasad dobrego zachowania przy stole. Najpierw myjemy ręce, gościom życzymy smacznego, w trakcie nie napełniamy zbytnio talerza swojego. W prawej ręce nóż, a w lewej widelec trzymamy, mniej a częściej na talerz potrawy nakładamy. Jemy też bez mlaskania, siorbania, bekania, potraw obwąchiwania i bez wybrzydzania. Po posiłku serwetką wycieramy palce i usta, talerz nasz już pusty jest i szklanka też pusta. I na koniec, nawet jeśli nie wszystko mi smakuje, za przygotowanie posiłku serdecznie dziękuję!


Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.