Podsumowanie.

Nauczyciel czyta uczniom wierszyk stanowiący podsumowanie do zajęć – ZAŁĄCZNIK 5 – wierszyk tematyczny:

W restauracji

Czy ktoś mieszka w małym mieście, czy w aglomeracji,
wiedzieć musi, jak zachować ma się w restauracji.
I czy zwykłym jest Kowalskim, czy też milionerem,
powinien potrafić grzecznie rozmawiać z kelnerem.
A każdego do jedzenia na pewno zachęci,
jeśli kelner wszystkie dania wyliczy z pamięci.
Proponuje przystawki, dania główne, desery,
a my dzisiaj przyszliśmy zamówić burgery!
Kelner sprawny, burgery błyskawicznie przynosi,
superpraca, aż o wysoki napiwek się prosi!
A my za to się chwalimy – poznaliśmy w szkole
wiele zasad dobrego zachowania przy stole.
Najpierw myjemy ręce, gościom życzymy smacznego,
w trakcie nie napełniamy zbytnio talerza swojego.
W prawej ręce nóż, a w lewej widelec trzymamy,
mniej a częściej na talerz potrawy nakładamy.
Jemy też bez mlaskania, siorbania, bekania,
potraw obwąchiwania i bez wybrzydzania.
Po posiłku serwetką wycieramy palce i usta,
talerz nasz już pusty jest i szklanka też pusta.
I na koniec, nawet jeśli nie wszystko mi smakuje,
za przygotowanie posiłku serdecznie dziękuję!