Etap wstępny
1) Wprowadzenie
Uczniowie oglądają filmik
Nauczyciel prezentuje filmik a po obejrzeniu inicjuje krótką dyskusję: Co widzieliście na filmie? Co robiła pokazana osoba? Jakich produktów używała? Co było jej potrzebne do przygotowania zupy? Jaką zupę lubicie?
2) Przedstawienie celu lekcji: NaCoBeZu.
Dzisiaj na lekcji dowiecie się jak samodzielnie zaplanować zakupy, jakie składniki mają wartości odżywcze, umieścimy produkty na piramidzie żywieniowej, przypomnimy sobie przeliczanie jednostek i zasady pisowni wyrazów trudnych.
3) W sklepie pracuje wiele osób. Najczęściej kontakt mamy ze sprzedawcą. Jest to bardzo potrzebny zawód, który swoje święto obchodzi każdego roku 4 czerwca.
Sprzedawca obsługuje kasę fiskalną:
- Dba o ład i porządek w miejscu pracy.
- Obsługuje klientów.
- Nadzoruje zamówienia towaru.
- Kwituje dostawy towaru.
- Zajmuje się dokumentami gwarancyjnymi.
- Wydaje paragony oraz faktury. – Zajmuje się reklamacjami oraz zwrotami.


Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.