Etap wstępny
1) Wprowadzenie
Uczniowie oglądają filmik
Nauczyciel prezentuje filmik a po obejrzeniu inicjuje krótką dyskusję: Co widzieliście na filmie? Co robiła pokazana osoba? Jakich produktów używała? Co było jej potrzebne do przygotowania zupy? Jaką zupę lubicie?
2) Przedstawienie celu lekcji: NaCoBeZu.
Dzisiaj na lekcji dowiecie się jak samodzielnie zaplanować zakupy, jakie składniki mają wartości odżywcze, umieścimy produkty na piramidzie żywieniowej, przypomnimy sobie przeliczanie jednostek i zasady pisowni wyrazów trudnych.
3) W sklepie pracuje wiele osób. Najczęściej kontakt mamy ze sprzedawcą. Jest to bardzo potrzebny zawód, który swoje święto obchodzi każdego roku 4 czerwca.
Sprzedawca obsługuje kasę fiskalną:
- Dba o ład i porządek w miejscu pracy.
- Obsługuje klientów.
- Nadzoruje zamówienia towaru.
- Kwituje dostawy towaru.
- Zajmuje się dokumentami gwarancyjnymi.
- Wydaje paragony oraz faktury. – Zajmuje się reklamacjami oraz zwrotami.