Etap wstępny

1) Wprowadzenie

Uczniowie oglądają filmik

Nauczyciel prezentuje filmik a po obejrzeniu inicjuje krótką dyskusję: Co widzieliście na filmie? Co robiła pokazana osoba? Jakich produktów używała? Co było jej potrzebne do przygotowania zupy? Jaką zupę lubicie?

2) Przedstawienie celu lekcji: NaCoBeZu.

Dzisiaj na lekcji dowiecie się jak samodzielnie zaplanować zakupy, jakie składniki mają wartości odżywcze, umieścimy produkty na piramidzie żywieniowej, przypomnimy sobie przeliczanie jednostek i zasady pisowni wyrazów trudnych.

3) W sklepie pracuje wiele osób. Najczęściej kontakt mamy ze sprzedawcą. Jest to bardzo potrzebny zawód, który swoje święto obchodzi każdego roku 4 czerwca. 

Sprzedawca obsługuje kasę fiskalną: 

  • Dba o ład i porządek w miejscu pracy. 
  • Obsługuje klientów. 
  • Nadzoruje zamówienia towaru. 
  • Kwituje dostawy towaru. 
  • Zajmuje się dokumentami gwarancyjnymi.
  • Wydaje paragony oraz faktury. – Zajmuje się reklamacjami oraz zwrotami.