Podsumowanie.
Nauczyciel wraz z uczniami odsłuchuje nagrany wierszyk nagrany lub czyta wydrukowany ZAŁĄCZNIK NR 7:
W piekarni. Jeśli pieczywo jadać czasem wam się zdarza, musicie wiedzieć na czym polega praca piekarza. Jedno jest pewne – piekarz zrobi awanturę, kiedy ktoś mu ukradnie jego recepturę na zakwas, bo wie prawie każdy w mojej klasie, że najlepsze pieczywo robi się na zakwasie. W piekarni będzie pewnie wielka awantura, jeśli na piecu będzie zła temperatura lub czas wypieku, ważna jest ustawień lista, nad którą czuwa w piekarni brygadzista. A potem ja ocenić mogę okiem eksperta, że w mojej piekarni jest bogata oferta pieczywa rozmaitego – bułek, ciasta, chleba, co tylko komu danego dnia potrzeba. Chleb mogę kupić pszenny, jaglany, graham, razowy, dla alergików może być bezglutenowy. Bułki są małe, duże, szkolne czy maślane, na ladzie leżą ciasta pięknie dekorowane i babki i muffinki, ciastka i torciki, sernik i kokosanki, pączki, biszkopciki. Zakupy moje zamiast do torby plastikowej pakuję do siatki płóciennej, tej wielorazowej. Dobrze też wiedzieć, że mój chleb dzisiaj kupiony może być albo w całości albo pokrojony. Pamiętać też muszę o tym, że policzyć trzeba ile reszty zostaje po kupieniu chleba. A jeśli uczeń temat zbyt wolno ogarnia, może powiedzieć: „Spokojnie, przecież to nie piekarnia!”


Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.